In de zomer van 2018 hebben Remko Cremers, Liedewij de Graaf, Patrick Hoekstra en Loet van der Heijden als bewoners van de wijk het initiatief genomen om Energiek Wipstrik te starten. Via een aantal bijeenkomsten in de wijk is met belangstellenden het gesprek aangegaan hoe de wijk te kunnen verduurzamen. Eén van de resultaten was een actie om energiescans in enkele woningen in de wijk uit te laten voeren, zodat andere bewoners in dezelfde straat deze als voorbeeld kunnen nemen bij het verduurzamen van hun eigen huis.

Om dit initiatief van en voor de bewoners van de Wipstrik voort te zetten is begin 2020 een nieuwe kerngroep gevormd. Wij stellen ons graag aan u voor.

foto chris arthers

Chris

Ik woon al bijna 30 jaar in de PC Hooftstraat samen met Bertha. De kinderen zijn intussen het huis uit. Ik heb 35 jaar lang voor een van de grote Nederlandse energiebedrijven gewerkt en was daar betrokken bij het duurzame energiebeleid, groene stroom, en projecten met zonnepanelen en warmtepompen. Sinds kort geniet ik van mijn pensioen en ben als vrijwilliger actief voor het gemeentelijke energieloket. Als je daar een gratis energiescan voor je woning aanvraagt, kan het dus zijn dat je met mij een afspraak krijgt!

Luuk

In 2017 ben ik met Lysan vanuit Sneek verhuisd naar ons eerste koophuis aan de Tesselschadestraat. We hebben stapje voor stapje het hele huis verbouwd (en zijn nog niet klaar) waarbij we bij iedere aanpassing proberen de meest duurzame keuze te maken. In het dagelijks leven ben ik huisarts. In mijn vrije tijd hou ik van klussen, fotografie, tuinieren en sporten. Ons huis verbruikt op dit moment ongeveer 600 m³ gas per jaar. Door zonnepanelen is ons stroomverbruik minus 500 kWh per jaar. Daarmee komt de energierekening uit tussen de €25 en €50 per maand. Lijkt je dit wat? Schrijf ons een bericht en we kijken met je mee!

Stefan

Sinds augustus 2018 woon ik samen met Puk aan de Tesselschadestraat. In tegenstelling tot Luuk hebben wij ons huis niet flink verbouwd en verduurzaamd. Wel is ons motto: “wat je niet gebruikt hoef je ook niet te besparen”. Zo trekken wij liever 3 truien aan, dan dat wij onze kachel omhoog zetten. Ook zetten wij de verwarming altijd alleen aan in de kamers waar wij verblijven. Zo simpel kan het soms zijn! In het dagelijks leven werk ik bij Alliander, waardoor ik vanuit mijn werk middenin de uitdagingen van de energietransitie zit. Ik kijk ernaar uit actief mee te denken in onze wijk met initiatieven over hoe wij onze wijk toekomstbestendig kunnen krijgen. Graag kom ik met je in contact om hierover ervaringen uit te wisselen.

Robbert

Ik woon samen met Anneloes sinds augustus 2019 in de Wipstrik aan de Genestetstraat. Het huis was toe aan een opknapbeurt en hebben het meteen grondig aangepakt. Waarbij we het huis meteen ook hebben verduurzaamd, de eerste jaar afrekening kregen we 1300 euro terug! We proberen in ons leven zo veel mogelijk rekening te houden met de impact die we hebben op het milieu. Zo zijn we een paar jaar geleden vegetarisch geworden, nou ja grotendeels dan, als we uit eten gaan doen we nog wel vlees. Een paar jaar geleden zijn we naar West-Amerika op reis geweest, de klimaat impact van de vliegreis: 7 jaar vegatarisch eten om het te compenseren. Sindsdien vliegen we nog maar maximaal om het jaar en niet meer binnen Europa. Voor mijn werk zie ik ook hoe veel uitdagingen er nog zijn in de energietransitie. In mijn werk als adviseur Energietransitie bij Coteq Netbeheer werk ik mee aan de verschillende plannen om Overijssel te verduurzamen. Met Energiek Wipstrik hoop ik samen mooie stappen te kunnen zetten om het energieverbruik naar beneden te krijgen in onze wijk en te laten zien dat ook in jaren 30 woningen aangenaam en duurzaam gewoond kan worden!   

Contact

Heb je een vraag of wil je meewerken? Stuur een mail naar info@energiekwipstrik.nl en we nemen contact met je op.