“Ik maak me zorgen dat het isoleren van mijn woning veel geld kost. Maar wat kost het nou echt?”
“Ik heb geen toegang tot mijn kruipruimte. Kan ik mijn vloer wel isoleren?”

Met deze vragen gingen buren uit de Zeeheldenbuurt samen aan de slag. Ze hebben uitgezocht welke isolatiemaatregelen het beste passen bij hun type woning en hebben daar een leverancier bij gevonden. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees dan verder.

Eerst op kierenjacht!

Wanneer je een woning wilt verduurzamen, dan is de allereerste stap om te kijken naar de bestaande constructie. Hoe ouder de woning, hoe slechter deze bij de bouw is geïsoleerd. Daarnaast zijn in de loop der jaren de bouwdelen gaan werken, waardoor er naden en kieren ontstaan. Via een blowerdoortest gingen de buren op jacht naar de naden en kieren van twee woningen in de buurt. Energieadviseur Olaf gaf gelijk tips om deze te dichten, zoals met opbouwtochtstrips en flexibele PUR.

Geen toegang tot onder de vloer

De buren waren het snel met elkaar eens: aan de slag met vloerisolatie! Het isoleren van de vloer levert een lagere energierekening en meer comfort op. Om te bepalen of dit kan, moet je weten wat de hoogte van de kruipruimte is en of deze nat of droog is. En dat was een probleem! Want de buren hadden geen luik dat toegang gaf tot de kruipruimte. Wel waren er op sommige plekken kleine openingen in de kelder of bij de voordeur, maar daarmee hadden ze geen goed zich op de hele kruipruimte.

Meerdere leveranciers haakten hierop af en gaven aan niks te kunnen betekenen. Maar daardoor lieten de buren zicht niet tegenhouden. Via een energiecoach hoorden ze dat er ook leveranciers van vloerisolatie zijn die een luik via kelder of onder de voordeurmat kunnen maken. De buren gingen op zoek en vonden deze!

Wat te doen met tegenstrijdige adviezen?

De buren hoopten op een duidelijk advies van de verschillende leveranciers, maar ze ontvingen juist tegenstrijdige adviezen. Ze hadden voorkeur voor het isoleren van de vloer (= plafond van de kruipruimte), omdat dit de beste isolatiewaarde oplevert. Drie leveranciers gaven aan dat de kruipruimte dan minimaal 50 centimeter hoog moet zijn. De kruipruimte van de buren was lager en dus zou vloerisolatie niet mogelijk zijn. Eén leverancier gaf aan wel vloerisolatie te kunnen plaatsen, maar konden ze dit geloven?

Het alternatief was om niet de onderkant van je vloer te isoleren, maar wel de bodem van de kruipruimte. Dit heet bodemisolatie. Omdat er alsnog een koude luchtlaag tussen de isolatie en de vloer is, bereik je niet hetzelfde comfort als bij vloerisolatie. Ook hier waren de adviezen over verdeeld: twee leveranciers zeiden dat bodemisolatie een goede manier is om een vochtige kruipruimte droger te maken, waardoor deze minder kou geleid. Gezien de kruipruimte van de buren al droog was, zou dit weinig effect hebben. Twee andere leveranciers gaven aan dat de buren wel zeker effect zouden merken.

Uiteindelijk hebben de buren de gok gewaagd en gekozen voor de leverancier die aangaf wel vloerisolatie aan te kunnen brengen (de voorkeursoplossing). Dit is leverancier Pro-Isolatie uit Zwolle. Qua isolatiemateriaal is er gekozen voor glaswoldekens (Knauf Naturoll 035) omdat deze ademen en daardoor zeer geschikt zijn voor de houten vloerconstructies.

Gelijk doorpakken met spouwmuurisolatie

De buren van de Zeeheldenbuurt wilden gelijk doorpakken en hun spouwmuur ook isoleren. Dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Bij het laten uitvoeren van twee energiebesparende maatregelen, verdubbelt de isolatiesubsidie via de ISDE.

Tegenwoordig zijn er strenge regels voor het isoleren van spouwmuren en daken. Dit moet op een natuurvriendelijke manier en mag niet meer op elk moment van het jaar. Op deze manier worden er geen bedreigde diersoorten verstoord. De buren zochten daarom naar leveranciers die gecertificeerd zijn om dit te mogen doen. Dit is dus wettelijk verplicht!

Drie leveranciers zijn op bezoek geweest bij de buren. Door een klein gat te boren in hun gevels hebben ze met een kleine camera in de spouw gekeken. Zo zagen we bij de ene woning nog vuil vanuit de bouw en had de andere woning verouderde UF-isolatie met ook nog veel niet-geïsoleerde stukken. De spouw zal eerst leeggehaald moeten worden, voordat er nieuwe isolatie geplaatst kan worden.

De leveranciers verschilden in hun aanbod van elkaar door het aanhouden van verschillende minimum tarieven. De tussenwoningen in de Zeeheldenbuurt hebben relatief klein aantal m2 aan spouwmuren, waardoor er al snel gerekend wordt met een minimum tarief. De buren hebben uiteindelijk voor Pro-Isolatie gekozen, omdat zij de laagste prijs konden bieden. Er zijn voor verschillende isolatiematerialen gekozen, afhankelijk van de dikte van de spouwmuur. De uitvoering staat gepland voor maart 2025, en verstoort zo geen bedreigde diersoorten in hun winterslaap.

Wat kost het isoleren van je vloer en spouw?

Om een indicatie te geven zijn hieronder zijn de bedragen terug te vinden voor de
woningen van de buren. Deze bedragen verschillen per woning.

Wil je meeliften op het uitzoekwerk en de gemaakte prijsafspraken van de buren uit de Zeeheldenbuurt? Dat kan! Vraag een vrijblijvende offerte via Energiek Wipstrik.

Categorieën: Samen inkopen