Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds meer toegepast. Eerst enkele pioniers, later steeds meer huishoudens en bedrijven. Inmiddels zijn er ook in de omgeving van Zwolle weilanden volledig omgetoverd tot zonneweide.

Populair

Dat zonne-energie zo populair is heeft verschillende oorzaken. Ten eerste is het ‘groen’. Er hoeft geen brandstof verbrand te worden; als de zon schijnt ontstaat er stroom. Daarnaast zijn zonnepanelen de laatste jaren steeds goedkoper geworden door ‘economy of scale’. Hoe meer je produceert, hoe goedkoper dit wordt. Ten derde is er vrij veel subsidie op zonnepanelen (geweest) hoewel niet iedereen dat doorhad. Zo betaal je geen btw (=21% korting) en je kan ongebruikte stroom terugleveren voor dezelfde prijs als je betaalt voor stroom inclusief belasting (dit heet salderen). Deze laatste regeling wordt trouwens van 2023 langzaam afgebouwd. Toch blijft het een zeer interessante investering!

Voor particulieren zijn zonnepanelen een goede investering. De terugverdientijd is nu circa 7 jaar en zal met de afbouw van de salderingsregeling oplopen naar circa 9 jaar. De panelen gaan waarschijnlijk wel 25 jaar mee, dus het kan zeker weten uit. Bij de terugverdientijd is de meerwaarde voor je huis ook nog niet meegerekend. En al het plezier dat je krijgt van de mooie grafieken elke dag natuurlijk.

Kosten

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit is de opbrengst in volle zon en onder ideale omstandigheden (temperatuur, hoek van het dak etc). Panelen hebben vaak tussen de 250 en 350 wattpiek per paneel. Als je 8 panelen op je dak plaatst van 300 Wp dan wek je 8 x 300 = 2400 Wp op bij volle zon. Met het equivalent van 1000 volle zonuren per jaar in Nederland is dat 2400 kWh per jaar. In de praktijk rekent men met 85% – 95% hiervan afhankelijk van dakrichting, dakhelling, verliezen in de omzetting naar wisselstroom etc. Uiteindelijk kom je uit op ongeveer 2000 kWh per jaar. Hier zijn trouwens hele websites over volgeschreven, dit is de samenvatting.

De totale kosten worden grotendeels bepaald door het materiaal. De panelen zijn nu eenmaal prijzig. Dit betekent dat ieder paneel dat je niet neer hoeft te leggen (omdat je weinig stroom verbruikt) de beste bezuiniging is. Bovenstaand voorbeeld kan je voor ongeveer €2500 (netto) laten installeren. Lees hier alles over zonnepanelen als je geïnteresseerd bent. Als je in 2020 een set van 10 panelen laat installeren verdien je over de looptijd evenveel als een spaarrekening met 4% rente!

Hoeveel panelen heb ik in de toekomst nodig?

Het stroomverbruik dat we nu gewend zijn (ca 2500 kWh/jaar) is alleen de stroom die onze elektrische apparaten verbruiken. Langzaam wordt steeds meer elektrisch. Denk aan inductie koken, onze auto’s en uiteindelijk ook de verwarming van ons huis met een warmtepomp. De grote vraag is of we straks allemaal een thuisbatterij hebben, of we blijven terugleveren aan het net (met grote netbeheerkosten tot gevolg) of dat er soms stroom ‘gedumpt’ wordt omdat er een te hoge piekbelasting is. Daarom blijft het aantal panelen een inschatting en maatwerk.

Stel dat je alle energie met zonnepanelen wil opwekken heb je namelijk erg veel panelen nodig als je niet eerst je verbruik vermindert:
– Elektrische apparaten in huis: ca 2500 kWh (met alleen maar nieuwe apparaten: 1500 kWh)
– Auto: 750 kWh per 5000 km (15 kWh / 100 km). Gemiddeld is 13.000 km/jaar, dus 1950 kWh.
– Verwarming: 1300 m³ gas = ca 3250 kWh (op basis van een warmtepomp met lage temperatuurverwarming)
–> totaal minimaal 7700 kWh = 9650Wp = 32 panelen.

De boodschap is: ga in overleg met een aanbieder (of met ons) en kijk wat een mooi aantal panelen is in combinatie met hoe het er uit ziet op je dak. Geniet daarna van de grafieken en het rendement en blijf zo veel mogelijk energie besparen!
Wil je kijken of je dak geschikt is? Kijk op www.zonatlas.nl en je weet het binnen 5 minuten.