Of je geld wilt besparen of goed bezig zijn voor het klimaat, met energiebesparing in je eigen woning valt er veel te winnen. Maar waar moet je beginnen? Lees hier over onze 8 besparingstips! Met links naar andere websites voor meer informatie.

  • Nieuwe gewoontes
  • Goedkope doe-het-zelf maatregelen
  • Verlaag temperatuur CV-water
  • Vervang je regendouche voor een waterbesparende douche
  • Denk aan ventilatie
  • Investeer in isolatie
  • Vervang oude ramen
  • Wacht met de warmtepomp
  • Pas op met elektrische verwarming!

Tip 1. Nieuwe gewoontes

De goedkoopste manier om energie te besparen in je woning is je gedrag aanpassen. Denk aan bijvoorbeeld lichten uitdoen als je een kamer verlaat, korter douchen, een trui aandoen als je het koud hebt in plaats van de thermostaat een graadje hoger, de fiets pakken voor korte ritten in plaats van de auto, enz. Deze acties kan je zelf bedenken en uitvoeren en ze leveren direct winst op voor portemonnee en milieu. Je kunt zelf kijken wat voor jou werkt en wat niet.

Tip 2. Goedkope doe-het-zelf maatregelen

Hier de beste doe-het-zelf maatregelen die maar een paar tientjes kosten in de bouwmarkt en zichzelf in het eerste stookseizoen al terugverdienen.

  • Tocht voorkomen bij ramen en buitendeuren m.b.v. nieuwe tochtstrips en/of het bijstellen van de sluitplaat van de deur. Geeft ook direct meer comfort!
  • Radiatorfolie monteren achter je radiatoren. Dit reflecteert de warmtestraling (die anders de buitenmuur onnodig opwarmt) terug de kamer in!
  • De CV-leidingen isoleren in onverwarmde ruimtes zoals kruipruimte en kelder. Zo gaat geen energie onnodig verloren!
  • Kijk naar oude apparaten en overweeg energieslurpers te vervangen door nieuwe (zuinige) varianten.
  • Vervang alle oude lampen in huis door LED lampen. Het is zelf bij nog werkende lampen milieuvriendelijk om ze direct te vervangen. Een ledlamp is tot 12x zuiniger dan een gloei- of halogeenlamp!
  • Meld je aan op de website www.mindergas.nl. Hierop kan je zelf 1x per maand je meterstand invoeren en vervolgens vergelijkt de website het ene (bijvoorbeeld koude) jaar met een andere jaar. Je kan zodoende meten wat een energiebesparende maatregel je daadwerkelijk opgeleverd heeft. Meten is weten!

Tip 3. Verlaag temperatuur CV-water

Wanneer je je woning al beter hebt geïsoleerd hoeft de CV-ketel minder hard te werken. Niet alleen is dan minder energie nodig om de woning warm te houden, maar dit kan dan met een lagere watertemperatuur in het CV-systeem. Je HR-ketel haalt zijn hoogste rendement namelijk als het watertemperatuur lager is. Een moderne HR-ketel regelt dit zelf al, maar je kunt het effect vergroten door de maximumtemperatuur te verlagen. Dit is veelal gemakkelijk zelf te wijzigen en heeft direct effect op je energierekening (10-30%)!

Wel duurt het dan langer voordat je woning is opgewarmd. Gewone paneelradiatoren zijn gemaakt voor een temperatuur van 70+ graden. Als je minder warm water daar doorheen stuurt geven ze ook minder warmte af (ze doen het nog steeds hoor!). Je kunt dit indien nodig opvangen door radiatorventilatoren bij te plaatsen (stil en heel zuinig). Als je radiatoren gaat vervangen kan je ook kiezen voor convectoren die geschikt zijn voor lage-temperatuur verwarming. Vloerverwarming is per definitie lage temperatuur en is ook nog circa 15% zuiniger dan normale radiatoren.

Tip 4. Vervang je oude- of regendouche voor een waterbesparende variant

We gebruiken een aanzienlijk gedeelte van ons gas aan het verwarmen van water voor douchen. Bij een badkamer renovatie kiezen veel mensen voor een luxe regendouche . Maar deze keuze kan snel in de papieren lopen: bekijk onderstaand voorbeeld.

* Regendouche; 20 liter warm water per minuut = 0.8m³ per 10 minuten douchen. 365 dagen = 292m³ per jaar per persoon. 

Waterbesparende douche ; 5.7 liter/min = 84m³ per jaar per persoon. Een besparing van 208 m³ per persoon per jaar!

Tip 5. Denk aan ventilatie

Oude huizen hebben vaak ‘natuurlijke ventilatie‘ door ventilatieroosters en naden en kieren. Sinds de zestiger jaren is mechanische afzuiging de norm. Helaas verlies je in beide gevallen met de afgevoerde lucht ook veel energie. Ook zorgt het voor een koud en tochtig gevoel in huis waardoor je de temperatuur hoger gaat zetten voor meer comfort. Daarom is één van de eerste stappen voor energiebesparing het voorkomen van tocht. Maar met steeds betere isolatie wordt het dan belangrijk aandacht te schenken aan de ventilatie in huis. Dit is nodig voor een gezond en prettig binnenklimaat.

Nieuwe huizen zijn al goed geïsoleerd en hebben steeds vaker centrale (balans)ventilatie. Hierbij wordt er lucht aangezogen en afgeblazen door een centrale box met een ingebouwd warmte-terugwin systeem. Dit systeem warmt de binnenkomende verse lucht op met behulp van de warmte in de uitgaande luchtstroom. Dit scheelt veel energieverlies. Het systeem is achteraf in te bouwen in oude huizen maar het is een flinke verbouwing. Ga je dus verbouwen, neem dit direct mee! Er zijn ook kleinere stille units die dit kunnen die voor één kamer (denk aan de woonkamer en ouderslaapkamer) en geen verbouwing vergen. Bedenk ook dat als je je hele huis op de schop neemt het weinig moeite kost om ventilatiebuizen door je huis aan te leggen. Als je dit eenmaal gedaan hebt kan je met een gerust hart kieren dichtmaken en ramen met ventilatieroosters vervangen.

Tip 6. Investeren in isolatie

Als je een eigen woning hebt, is isolatie meestal een aantrekkelijke investering. Voor de woningen uit de dertiger jaren in deze wijk is spouwmuur– en vloerisolatie meestal technisch en financieel goed haalbaar en door een isolatiebedrijf in 2 dagdelen te realiseren. Terugverdientijd is 4 tot 7 jaar. Isoleren van het dak spaart ook veel energie, maar door de extra benodigde afwerking zijn de kosten hoger en de terugverdientijd langer. Een alternatief is de zoldervloer isoleren. Met deze drie maatregelen kan je tot 50% op de gasrekening besparen en de waarde van je woning verhogen.

Tip 7. Vervang oude ramen

Enkelglasramen verliezen warmte en geven veel comfortklachten (koudeval, tocht, condensatie, geluid van buiten). Vervangen met HR++ glas lost deze problemen op en spaart ongeveer 23 m3 aardgas (€16) per vierkante meter raamoppervlak per jaar. De terugverdientijd is circa 10 jaar maar de comfortvoordelen wegen voor veel mensen ruim op tegen de kosten. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor triple glas. Dit begint steeds populairder te worden, met name op plaatsen waar veel warmte verloren gaat. Denk aan de ramen in de woonkamer en op een zolderkamer waar gestookt wordt. De terugverdientijd ligt rond de 15-17 jaar bij gelijkblijvende gasprijs. Het nadeel is dat oude kozijnen vaak niet dik genoeg zijn voor deze dikke ramen. Ga je sowieso kozijnen vervangen (denk aan Velux dakramen, etc), overweeg dan ook triple glas om klaar te zijn voor de toekomst.

Tip 8. Wacht met de warmtepomp

Om in 2050 helemaal CO2-neutraal te zijn zullen de Nederlandse woningen gebruik moeten maken van groen gas, warmte uit een warmtenet of elektrische warmtepompen. Vooralsnog is niet zeker wat de gemeente voor onze wijk wil. En als dat bekend is, zal het zeker tot na 2030 duren voordat we aan de beurt zijn. In de tussentijd is het wel slim om je woning lekker energiezuinig te maken, met alle hiervoor genoemde tips!

Als je graag nu al van het gas af wilt, zijn de meeste elektrische opties sterk af te raden voor de hoofdverwarming (zie Tip 8). Een warmtepomp is de enige elektrische optie voor je hoofdverwarming die werkelijk energie spaart en CO2-emissies vermindert! Maar voordat je een warmtepomp installeert is het zaak eerst de energieverbruik van de woning flink te verminderen en geschikt te maken voor lage temperatuur verwarming (zie Tips 1 t/m 7). Dan pas komt een warmtepomp tot zijn recht.

En door eerst stapsgewijs je woning voor te bereiden terwijl je nog gebruik maakt van je CV-ketel (afgesteld op lage temperatuur voor de CV-water) kan je er zeker van zijn dat een warmtepomp het straks ook aan kan!

Als je naar een warmtepomp toe wilt, moet ook een goede oplossing komen voor het warme tapwater voor douchen. Een warmtepomp is nl. niet efficiënt als hij hoge temperaturen moet maken. En het is zonde om dan alsnog elektrisch bij te verwarmen. Tenzij je bijvoorbeeld een douche hebt met warmteterugwinning. Het allerbelangrijkste is om een goed plan te maken samen met een adviseur of installateur.

Tip 9. Pas op met elektrische verwarming!

Je leest in de krant over een nieuwe type elektrische ketel waarmee je van het gas af kan. Dat klopt, het is niet zo ingewikkeld om een elektrische ketel te bouwen. Ze zijn goedkoop in aanschaf maar extreem duur in het gebruik (zeer hoge elektriciteitsrekening). En door het hoge elektriciteitsverbruik veel minder milieuvriendelijk dan een gewone HR-ketel. Niet doen dus.

Ook lees je vaak over infrarood panelen. Deze gebruiken ook veel te veel stroom om geschikt te zijn voor de hoofdverwarming in een bestaande woning. Wel interessant in een extreem goed geïsoleerde woning die bijna geen energie nodig heeft. Of om op gezette tijden gericht extra warmte te hebben op een bepaalde plek in de woning.

Elektrische vloerverwarming is ook schrikbarend duur in het gebruik. Als je dat in de badkamer bijvoorbeeld hebt, zorg ervoor met een tijdklok dat het alleen aanstaat voor korte periodes (een tijdje voor het douchen). Dat spaart honderden euro’s per jaar aan stroomkosten.

De enige klimaatvriendelijk soort van elektrische verwarming is de warmtepomp. Wat is het verschil? Een warmtepomp gebruikt elektrische energie om warmte uit de omgeving (de buitenlucht bijvoorbeeld) te verplaatsen naar waar het nodig is. Dat kost veel minder elektriciteit dan warmte maken. In het beste geval zelfs maar een kwart zoveel over het hele jaar gerekend.