Wat is een warmtescan?

Met een warmtecamera kan je warmte ‘zien’. Alles met warmte zendt namelijk infraroodstraling uit en dat vangt de camera op. Op de gevel toegepast, laat de scan zien waar warmte weglekt en waar dus warmteverlies optreedt. Bijvoorbeeld bij kieren, naden en gaten, koudebruggen en isolatiegebreken (ontbrekende, natte of uitgezakte isolatie). U kunt bij ons een warmtescan aanvragen.

Zijn jullie professionals?

Nee. Wij zijn vrijwilligers met een interesse in energie. We hebben geen opleiding tot thermograaf gehad. Zie de quickscan dan ook als een basisscan van de woning. Van hieruit kunt u zelf kiezen waarmee u aan de slag wilt. Ter vergelijking: een professionele volledige thermografische analyse kost tussen de €250 en €400 euro.

Wat wordt er gescand?

Dat kan samen met u bepaald worden. De scan kan alleen aan de buitenkant uitgevoerd worden of zowel binnen- als buiten. Het is vaak handig als u thuis bent zodat u deuren kunt openen en ons kunt wijzen op plekken waar u nieuwsgierig naar bent. In de praktijk maken we tussen de 6 en 15 beelden, afhankelijk van de situatie.

Wanneer kan de scan gemaakt worden?

Er moet minimaal 10 graden verschil tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur zijn. Ook mag de zon niet schijnen en het moet relatief droog weer zijn en mag geen te harde wind staan. Dit maakt dat er niet veel dagen in het jaar geschikt zijn. Als u zich op heeft gegeven maken wij zodra de omstandigheden geschikt zijn een afspraak. Het liefste combineren we een aantal huizen die tegen elkaar aan liggen zodat we deze zeldzame dagen goed benutten, vraag de buren dus ook even! De scan wordt vaak vroeg in de ochtend (voor 8 uur) gemaakt op een dag dat het maximaal 5 graden buiten is.

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Zorg ervoor dat u het huis 24 uur voorafgaand aan de scan op kamertemperatuur stookt (minimaal 20 graden). Hierdoor worden warmtelekken goed zichtbaar. Als u ook een goed beeld wilt krijgen van de bovenverdieping dient u deze ook op deze temperatuur te verwarmen. Sluit ventilatieroosters minimaal 2 uur voor de scan. Probeer in de tuin zoveel mogelijk objecten die het beeld verstoren te verwijderen (denk aan containers etc).

Wat kost het?

We vragen een bijdrage van €10 zodat we in de toekomst weer een nieuwe scanner kunnen aanschaffen. Het werk wordt gratis en vrijwillig gedaan.

Hoe krijg ik de beelden aangeleverd?

Wij maken een klein rapport dat u per email opgestuurd krijgt. De beelden worden daarna verwijderd.

Hoe schrijf ik me in?

Bent u warmgelopen? Klik dan hier om u op te geven. Wij proberen zoals gezegd huizen te clusteren. Verder gaat het volgens ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Mede afhankelijk van het aantal opgaven zal ook het weer mee moeten zitten; bij een warme winter kunnen we niet alle huizen dit jaar scannen. We vragen hiervoor uw begrip.


Hoe lees ik het rapport?

Als je je rapportje in handen hebt dan kan je deze zelf bekijken zoals jij wilt. Als je veel kieren ziet dan kan je denken aan het plaatsen van tochtstrips of bijvoorbeeld een driepuntsslot. Let er dan wel weer op dat je voldoende ventileert. Voor een specifiek advies adviseren we je om ons een mail te sturen, dan denken we mee. Hieronder een globale uitleg van een warmtebeeld:

Op het plaatje hiernaast zie je een warmtebeeld. Rood is warm, blauw is koud.
Aan de rechterkant zie je de schaal; het warmste punt is hier 3.2 graden, het koudst is -5,1 graad Celsius.
Linksboven zie je een vakje. Bx staat voor box, dat is het vak wat rond de bovenverdieping gezet is. Binnen dat vak staat het rode driehoekje voor het warmste punt (0,8 graad) en het blauwe driehoekje voor het koudste punt (-3,0 graad). Je kan zien dat de deur het slechts isoleert van de bovenverdieping.
Tenslotte zie je Sp1 staan, dat staat voor ‘spot 1’. Dat is het kruisje op het muurtje rechtsonder. Dit is dus de temperatuur op dit punt.