In ieder huis is het belangrijk om voldoende te ventileren, om gezonde lucht te kunnen inademen en om vochtproblemen te vermijden. Wil je weten hoe de luchtkwaliteit is bij jou thuis? Leen dan onze meter!

Achtergrond

De dertige-jaren huizen in onze wijk zijn gebouwd met natuurlijke ventilatie. Afvoer uit keuken en WC via verticale kanalen met natuurlijke trek en luchttoevoer via muurroosters en de aanwezige kieren en gaten. Voor energiebesparing is het belangrijk de kieren en gaten te dichten. Maar mogelijk komt er dan te weinig frisse lucht binnen.

Huizen die gebouwd zijn vanaf halverwege de jaren 70 hebben mechanische afzuiging. Door de onderdruk wordt door roosters in de ramen frisse lucht aangezogen. Vaak wordt de afzuiging op de laagste stand gezet om energie te besparen of vanwege geluidsoverlast. Of worden roosters dichtgezet wegens tocht. Ook dan kan er sprake zijn van te weinig ventilatie. Het is beter de roosters open te zetten (eventueel vervangen met drukgereguleerde roosters die dicht gaan bij harde wind om tocht te voorkomen) en je oude mechanische ventilatiebox te vervangen met een moderne (stille en energiezuinige) versie!

De modernste woningen hebben ‘balansventiatie’ waarbij er geen roosters meer zijn. De ventilatiebox zuigt vieze lucht uit keuken, badkamer en WC af en tegelijkertijd wordt evenveel frisse lucht van buiten via ingebouwde kanalen de woonkamer en slaapkamers ingeblazen. Belangrijk hierbij is dat de warmte in de uitgaande lucht overgebracht wordt op de verse lucht van buiten (warmte terugwinning). Dit voorkomt koude tocht en spaart veel energie die anders als warmte het huis uit geblazen zou worden. Zulke systemen meten CO2– en vochtniveaus en gaan vanzelf harder draaien wanneer nodig.

Leen onze luchtkwaliteitmeter!

Zo, voldoende theorie. Wil je weten hoe de luchtkwaliteit bij jou in huis is? Je kunt een handige meter een paar dagen van ons lenen. Hiermee kan je onder andere fijnstof, formaldehyde (zit in nieuwe meubels, etc) en CO2 meten. Wil je dit? Stuur ons een mailtje en we nemen contact met je op.

Voorbeelden uit de praktijk

Tijdens het koken zie je (foto) dat de concentratie fijnstof sterk toeneemt. Goed om de afzuigkap een stapje hoger te zetten en een tijdje aan te laten na het koken.

Bij een avond met z’n tweeën voor de TV kan het CO2-niveau in een ongeventileerde woonkamer gemakkelijk boven de 1200 ppm uitkomen. En bij een nachtje slapen in een dichte slaapkamer hebben we een CO2-niveau van 1600 ppm gemeten.

Bij soortgelijke waarden kan je hoofdpijn of concentratieverlies ervaren. Geadviseerd wordt extra te ventileren zodat CO2-niveaus onder de 1000 p.p.m. blijven. Een raam open bij het slapen bijvoorbeeld en de ventilatieroosters in de woonkamer altijd open. Voor meer advies over ventilatie kijk op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/woning-ventileren/