Vrijwel iedereen weet dat er verschillende soorten glas bestaan. Jaren ’30 en ’40 huizen werden met enkel glas gemaakt. Huizen van latere bouwjaren kregen dubbelglas. Tot in de jaren ’00 van deze eeuw was dat de standaard. De afgelopen 20 jaar is de ontwikkeling van glas echter in een stroomversnelling geraakt. Eerst kwam HR glas, toen HR+, toen HR++ en tenslotte HR+++ of hoger (ook wel triple glas genoemd). Iedere nieuwere variant isoleert weer iets beter. Hierdoor is er minder energieverlies maar ook minder condensatie en koudeval. Het is dus één van de besparingstips die we uitgebreid beschreven.

Collectieve inkoop

Samen met Glasbedrijf de Jonge uit Zwolle hebben we een actie bedacht waardoor zijn efficiënter kunnen werken en buurtbewoners nieuw glas kunnen plaatsen met korting. Twee vliegen in één klap dus! En de derde vlieg: als je voldoende glas in één keer vervangt en dat combineert met een andere isolatiemaatregel kom je in aanmerking voor de SEEH subsidie van de overheid. Tot eind 2020 kan die oplopen tot wel 30% van de totaalprijs!
Nog een belangrijke reden om voor dit lokale bedrijf te kiezen is hun expertise op het gebied van glas-in-lood dat veel voorkomt in oude huizen (en vaak enkelglas is).

Spelregels

  1. Maak een groepje van minimaal 2 en maximaal 5 buren die op loopafstand (circa 250 meter) van elkaar wonen.
  2. Er moeten in totaal minimaal 6 ruiten vervangen worden om voor de korting in aanmerking te komen
  3. De schouw (bekijken welke ramen vervangen moeten worden en door welk type) van de huizen vindt op dezelfde dag plaats om zo tijd te besparen. Een combinatie (bv 2 schouwen achter elkaar op dag A en 3 schouwen achter elkaar op dag B is ook mogelijk).
  4. Nadat er bepaald is hoeveel ruiten er vervangen worden ontvangen alle deelnemers een offerte op maat. In deze offerte is een korting van circa 10% verwerkt. De uiteindelijke korting is afhankelijk van het aantal ruiten en de mogelijkheid tot plaatsing op één dag. Ook het type ruit maakt uit.
  5. De plaatsing vindt net als bij stap 3 zo veel mogelijk op dezelfde dag plaats. Dit wordt afgestemd met de Jonge. Door drukte kan het enkele weken duren voordat plaatsing ingepland wordt.
  6. Er hoeft geen gelijk aantal ruiten besteld te worden. Person X kan 1 ruit bestellen, de buurman 10. Beide krijgen de korting op de individuele offerte.
  7. Er wordt geschouwd en geplaatst volgens het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ principe.
  8. Het uitgangspunt is dat het glas zo isolerend mogelijk moet zijn, binnen de beperkingen van de kozijnen. Dit is op termijn het meest economisch en geeft tevens de grootste milieuwinst.