Wil je minder gas en elektriciteit verbruiken? Dat begint bij inzicht krijgen in je verbruik, zoals welke apparaten het meeste stroom verbruiken en waar je sluipverbruik vandaan komt. Je kunt een goed beeld krijgen op deze pagina van website milieucentraal.nl. Maar als je het echt bij jou thuis wilt meten, hebben wij een apparaten die je daarbij kunnen helpen.

Optie 1: IUNGO pakket lenen

IUNGO is een Zwols bedrijf dat zo een apparaatje maakt. Je kunt van Energiek Wipstrik een IUNGO pakket voor 3 weken lenen. Het apparaatje uit dit pakket verbindt je met je slimme meter thuis. Via smartphone, tablet of computer zie je in één oogopslag wat je verbruikt – en wat het kost. Met de meegeleverde tussenstekker kan je ook het verbruik van individuele apparaten meten – zoals je oude vriezer of nieuwe TV. Zo krijg je gauw een beter inzicht in je energieverbruik.

Wat krijg je dan te leen?

Het IUNGO pakket bestaat uit:

  • een IUNGO energiecontroller
  • een tussenstekker om het elektraverbruik van een aangesloten apparaat te meten en draadloos doorgeven
  • een op afstand te bedienen tussenstekker (aan/uit)
  • een handleiding (NB: we kunnen je ook ondersteunen als het niet in één keer lukt)

Wat heb je thuis nodig?

Om gemakkelijk gebruik te maken van het IUNGO uitleenpakket heb je thuis het volgende nodig:

  • een slimme meter
  • een stopcontact in de meterkast
  • de wifi router in de meterkast
  • smartphone, tablet of PC om te resultaten te bekijken

Optie 2: KhW meter lenen

Voor simpelere metingen van bijvoorbeeld één apparaat (tip: oude vriezer of koelkast of een pomp voor vijver of vloerverwarming) hebben we ook een KwH meter te leen. Deze stop je in het stopcontact en dan sluit je het apparaat aan. Verbind hem met je wifi en je kan zien hoeveel het apparaat verbruikt. In deze Excel kan je het heel precies bijhouden als je wilt.

Optie 3: HomeWizard kopen

Sinds kort is er een handig apparaatje te koop dat in veel slimme meters geplaatst kan worden en dat live het stroomverbruik afleest. Als je een redelijk nieuwe slimme meter hebt hoeft hij zelfs niet op stroom aangesloten te worden. Verbind hem aan je wifi netwerk en lees met de handige app zowel je gas- als stroomverbruik uit. Het apparaatje kost éénmalig €30 en de app is gratis. Voor meer functionaliteit kan je een abonnement van €1/maand nemen maar ook zonder abonnement kan je bijna alle gegevens duidelijk inzien. Aanrader! Wanneer wij 5 of meer Energy producten tegelijk bestellen voor jou en anderen krijgen we 10% korting. Geef je bestelling hier op.

NB: hiernaast zie je in het groen de opwek van zonnepanelen en in blauw/paars/roze het verbruik per fase (dat is alleen in de pro versie). Als je je zonnepanelen los wil uitlezen hebben ze daar ook een apparaatje voor.