Inleiding

Naast het verwarmen van woningen is ook het koelen van woningen een steeds actueler onderwerp. Onze zomers worden steeds warmer (9 van de 10 warmste jaren ooit waren in de afgelopen 20 jaar) waarbij de zomer van 2019 alle warmterecords brak met temperaturen boven de 40 graden. Veel mensen zijn in deze periodes geneigd om een airco te kopen. Deze verbruiken echter zeer veel stroom en versterken daarmee het broeikaseffect. Maar wat kan je dan wél doen?

Tuin

Als je een tuin hebt kan de eerste stap daar al beginnen. Bestrating (met name donkere tegels) en bebouwing zijn factoren die de temperatuur in de tuin doen oplopen. Anderzijds zorgt beplanting, en dan met name bomen, voor schaduw en verkoeling. Als je hier een goede balans in kan vinden kan dit enkele graden schelen in je tuin. Een boom houdt tevens zoninstraling van je huis tegen waardoor je huis minder snel opwarmt. En het mooiste is dat een bladverliezende boom in de winter dit effect juist niet heeft, dus dan kan je juist gebruik maken van de zoninstraling om je huis op te warmen!
Een groen dak kan op een plat dak zorgen voor verkoeling omdat het dakoppervlak minder warm wordt en er een laagje isolatie op komt te liggen. Het staat nog leuk ook!

Isolatie

Zoals je kan lezen op de pagina’s over isolatie houdt goede isolatie warmte binnen. Zowel in de zomer als de winter is dat het geval. Maar isolatie zorgt er ook voor dat warmte van buiten minder makkelijk naar binnen kan. Hierdoor kan je in de zomer een koud huis hebben terwijl het buiten bloedheet is. Met isoleren sla je dus twee vliegen in één klap.

Warmte buiten houden

Als je je huis goed hebt geïsoleerd heb je in de zomer het nadeel dat een warm huis langzaam afkoelt. Een airco kan je huis snel af laten koelen maar vreet energie. Veel mooier is ervoor zorgen dat de warmte überhaupt je huis niet binnen komt. Als je al goed geïsoleerd hebt dan zijn ramen (op het zuiden) de grootste boosdoener van de opwarming. Door buitenzonwering te plaatsen (denk aan markiezen, zonneschermen, shutters of screens) creëer je schaduw over je ramen en voorkom je opwarming. Buitenzonwering werkt 2 keer zo goed als binnenzonwering (bijvoorbeeld gordijnen).
Buitenzonwering kan je bij speciaalzaken laten maken maar ook steeds meer bouwmarkten verkopen doe-het-zelf pakketten. En als je Velux ramen op zolder hebt kan je ontzettend gemakkelijk buitenzonwering op maat bestellen. Op de website van Velux kan je je typeplaatje invoeren en je ziet welk type raambekleding je nodig hebt voor je raam. Tip 1: bij de Hornbach kan je dit typenummer weer zoeken en bespaar je tot wel 50%! Tip 2: er is regelmatig een cashback actie van Velux zelf. Hou hun website daarvoor in de gaten.

Elektrisch koelen

De laatste stap voor het koelen van je huis zou het elektrisch koelen kunnen zijn. De meeste mensen denken dan aan een airco maar deze verbruikt veel energie en de daadwerkelijke koeling is beperkt. Zeker met een verrijdbare airco waarbij je de slang uit het raam hangt komt er bijna evenveel warmte lucht naar binnen als de airco naar buiten blaast.
Een meer efficiënte methode is het koelen via een warmtepomp. Als je deze al hebt kan deze in veel gevallen ‘omgedraaid’ werken en zo warmte lucht naar buiten blazen. Dit kan actief en passief, maar omdat maar weinig huizen in de wijk een warmtepomp hebben zal ik hier niet over uitweiden. Vergeet tenslotte de oude vertrouwde ventilator niet. Hij koelt het huis danwel niet maar hij koelt jou wél! Voor die paar warme dagen per jaar een prima investering.