In de zomer van 2021 werd er in de Zeeheldenbuurt een flinke slag geslagen met het vergroenen van de buurt. Buurtbewoners Irene Goede, Ilona Ruiter en Claudia Hartog zijn initiatiefnemers van deze geveltuintjes-aanleg-week.

Ze zagen de versteende buurt en wilden daar graag verandering in aanbrengen.

-Planten helpen insecten, vogels en andere dieren aan voedsel.
-Groen zorg voor verkoeling tijdens hitte in de zomer.
-Regenwater wordt opgenomen door planten waardoor wateroverlast wordt beperkt.
-Een groene wijk ziet er aantrekkelijk uit en daarbij is uitzicht op natuur goed voor de algehele gezondheid.

Ze klopten aan bij wijkbeheerder Ilse Bloemhof. Vervolgens hebben ze de buurt enthousiast gemaakt met een huis-aan-huisbrief. Dit leverde zo’n 25 buren op die ‘ja’ zeiden op hun plan om de versteende buurt te vergroenen. Het plan was simpel: tegel eruit, stukje groen erin. Zowel tegels op de grond van bewoners als gemeentetegels hebben plaats gemaakt voor meer groen. “Behalve dat het goed is voor de afvoer van regenwater zorgt het ook dat de straten er veel vrolijker uit zien” zegt wijkbeheerder Ilse Bloemhof. “Er ontstaat ook nog meer saamhorigheid omdat mensen elkaar buiten op straat spreken als ze de tuintjes verzorgen of omdat ze stekjes met elkaar ruilen.”

Er zijn in totaal  600 tegels door de bewoners eruit gehaald voor de geveltuinen in de Ruyterstraat, Kortenaerstraat, Piet Heinstraat en een deel van de Evertsenstraat.

Buurtbewoners die al een tuintje hadden of bij wie het vergroenen van de eigen tuin geen optie was, boden aan te komen helpen. Dit laat zien hoe graag mensen hun buurt graag zien vergroenen. Ze willen de buurt mooier en gezelliger maken en anderen daar graag bij helpen.

In de Ruyterstraat zijn de stenen hergebruikt. Er is een stapelmuurtje gemaakt van de tegels uit de stoep die ze laten begroeien met rotsplantjes!  De andere tegels zijn opgehaald door de gemeente.

Het initiatief is uitgevoerd in samenwerking met o.a. de wijkbeheerder van de gemeente en Travers Welzijn.

Er zijn veel positieve reacties van de bewoners en ook vanuit de andere straten. Het uitzicht is verbeterd en ze maken vaker een praatje met elkaar. Mensen uit de buurt lopen soms een extra blokje om, om even naar de tuintjes te kijken.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.