Beveiliging tegen inbrekers

Bevrijdingsdag en Koningsdag werden dit jaar uitbundiger gevierd dan anders. Misschien omdat de bevrijding 75 jaar geleden was, maar waarschijnlijk ook omdat het de eerste keer in 75 jaar is dat onze vrijheid zo sterk beperkt werd. Na de aanvankelijke noodrem die aangetrokken werd toen het coronavirus Nederland bereikte is er langzaam maar zeker weer ruimte voor versoepeling. De overheid heeft een spoorboekje gemaakt en het normale leven start weer wat op. De grote vraag is of de Nederlandse bevolking om kan gaan met beperkte vrijheid na zo lang gewend te zijn geraakt aan volledige vrijheid. Een andere vraag is of we dit jaar op vakantie mogen met zijn allen. Normaal is de vakantieperiode echt een tijd om naar uit te kijken, ook zeker voor inbrekers. Het halve land ligt aan de Spaanse Costa of drinkt cappuccino’s in Toscane; dus er is bijna vrij spel. Maar we hoeven het ze niet te makkelijk te maken! Lees hieronder enkele tips om je huis te beveiligen tegen inbrekers.

Politiekeurmerk veilig wonen

Een woning is qua veiligheid goedgekeurd als deze het politiekeurmerk veilig wonen draagt, kortwerg PKVW. Op hun website staat een uitleg hoe je zo’n keurmerk kan krijgen. Nadeel: het kan aardig duur zijn en het is een zeer algemene richtlijn. Zo moet mijn WC raampje volgens het PKVW een barrièrestang omdat hij 18 cm in hoogte is. Terwijl de kans dat iemand door dit raampje, vol aan de straatzijde van de Tesselschadestraat, gaat klimmen nihil is. Voordelen: je weet dat het veilig is en je kan korting krijgen op je verzekering.

SKG keurmerk

Een alternatief is om zelf je huis eens door te lichten. Belangrijke punten om op te letten zijn:
– Deurbeslag
– Raambeslag
– Scharnieren
– Verlichting
Al deze onderdelen kunnen voorzien zijn van een SKG keurmerk. Dit staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en is een onafhankelijke instantie die hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. Hoe meer sterren, hoe beter het beslag is. Uiteindelijk komen inbrekers binnen als ze willen, maar de tijdsduur en moeite die ze er in moeten steken is vaak al voldoende om af te schrikken.

Plan van aanpak

Begin met het maken van een lijstje met deuren en ramen waar ingebroken zou kunnen worden. Kijk vervolgens hoe goed elk onderdeel op dit moment beveiligd is. Schat de kans in dat er op deze plek ingebroken wordt en besluit dan of je iets wilt vervangen.

Sloten

De sloten van deuren bestaan grofweg uit een cilinder (waar je je sleutel in steekt) en het deurbeslag. Beide hebben een SKG waardering. De stelregel is dat tenminste één SKG*** moet zijn voor moderne beveiliging. Het advies is om de cilinder minimaal op SKG ** te hebben. Vaak is het prijstechnisch daarom het beste om de cilinder op ** te hebben en het beslag op ***. Een voordeel van de cilinders vervangen is dat je kan kiezen voor gelijksluitende sloten. Hierdoor heb je nog maar 1 sleutel nodig voor alle deuren. Nadeel is dat je bij verlies alle cilinders moet/kan vervangen. Drie cilinders kosten circa 60 euro, 4 cilinders circa 75 euro. Let bij het uitkiezen nog even op de dikte van de deur; Google op ‘profiel cilinder opmeten’. Overigens is het vervangen van een cilinder (met de juiste maat) erg simpel, kijk maar eens op Youtube.

Ramen

Inbreken via een raam kan op 2 manieren: door het glas heen en het raam open maken. Er bestaat speciaal veiligheidsglas dat moeilijker in te slaan is, maar uiteindelijk breekt ieder glas ergens. Daarbij maakt het veel herrie, dus het is niet de meest gebruikte methode. Alleen enkel glas kan je zeer gemakkelijk snijden met een glassnijder. Dus enkel glas kan je het beste vervangen door HR++ glas. Scheelt ook weer in je energieverbruik.
Het alternatief is door het raam open te maken. De raamuitzetters die vroeger veel verkocht werden zijn met enig wrikken wel lost te krijgen. Kies hier dus voor de SKG** variant. Kijk bijvoorbeeld hier voor verschillende opties.

Scharnieren

Tenslotten scharnieren. Er zijn veel verschillende soorten scharnieren maar de meest gebruikte zijn ‘standaard’ scharnieren met een pen. Als je deze pen er uit tikt (bij naar buiten draaiende ramen en deuren) kan je de deur of het raam er vaak zo uit tillen… Niet zo veilig dus. Om dit te voorkomen kan je losse dievenklauwen installeren of scharnieren met ingebouwde dievenklauwen (met SKG keurmerk). Hierdoor is dat trucje niet meer uit te halen.
Het plaatsen van scharnieren is wel een lastig klusje; als je weinig geduld hebt of liever niet zo precies werkt kan je dit het beste uitbesteden. Begin er vooral niet ’s avonds aan, je wil je deur voor de nacht wel weer terug hebben hangen 🙂

Verlichting

In de winter (met name Kerst) wordt er ook veel ingebroken omdat mensen niet thuis zijn. Door een lamp aan te zetten wek je de indruk dat er iemand thuis is. Hiermee verlaag je de kans op een gelegenheidsinbraak. Je kan je lampen ook koppelen aan een schemerschakelaar; hiermee gaat de lamp aan in de schemering. Hij brandt vervolgens wel de hele nacht, dus zorg er tenminste voor dat het een zuinige LED lamp is. Een andere optie is een tijdschakelaar maar aangezien de schemertijd elke dag opschuift is dit ook niet ideaal. De perfecte oplossing? Koop slimme lampen! Met bijvoorbeeld Philips Hue kan je ze instellen om bij zonsondergang aan te gaan of op een vast tijdstip. Je kan zelfs instellen dat dit tijdstip ‘random’ moet zijn binnen bijvoorbeeld een half uur range en je kan ze automatisch uit laten schakelen. Leuk (en prijzig) speelgoed maar ook goed tegen inbrekers.

Hopelijk is dit artikel duidelijk, mocht je echter nog vragen hebben; schroom niet en stuur ons een email. Vraag voor professioneel advies een adviseur van het politiekeurmerk veilig wonen. En toepasselijk in deze tijd: Stay Safe.

Corona en Koeling

April 2020 staat in het teken van zon, zon en nog meer zon (en het Coronavirus). Naast dat dat een supergoede opbrengst voor je zonnepanelen betekent kan het ook een voorbode zijn voor (weer) een droge en hete zomer. Vorig jaar werd record na record gebroken; nog zo’n zomer in combinatie met een lockdown lijkt me verre van ideaal.
Dit kan dus een mooi moment zijn om na te denken over hoe je je huis koel houdt in de zomer. Ik heb buitenzonwering voor onze Veluxramen op zolder besteld om de hitte op zolder buiten te houden. We hebben al markiezen aan de voorzijde en denken nog na om deze ook op de eerste verdieping te maken. Laten we het binnenzitten nuttig gebruiken om een energiezuinig (lees: geen airco) plan voor onze huizen te maken. Nu zijn de zonneschermen nog niet uitverkocht…
Kijk op de pagina ‘Koeling‘ voor de verschillende opties of stuur ons een berichtje als je wat hulp nodig hebt.

Hiernaast zie je de opbrengst van mijn zonnepanelen tussen 17 maart en 15 april 2020 (vandaag is 16 april in de ochtend, dus nog weinig opbrengst). Het aantal zonuren is erg hoog, de opbrengst is ongeveer 12 kWh/dag met 8 panelen met in totaal 2320 Wattpiek.

Even voorstellen

Wij hoorden dat de initiatiefnemers van Energiek Wipstrik door tijdgebrek ermee gingen stoppen. Dat vonden we jammer. Daarom hebben wij ons aangemeld om Energiek Wipstrik nieuw leven in te blazen! Hierbij willen wij ons in eerste instantie richten op energiebesparing in onze woningen. Wat niet verbruikt wordt hoeft namelijk ook niet te worden verduurzaamd.  Wij willen iedereen in de wijk inspireren en ondersteunen om hieraan mee te doen. Zo kan iedereen zijn energierekening verlagen zonder in de leveren op comfort. En dragen wij als huishoudens en als wijk ons steentje bij aan een beter milieu en stabiel klimaat. 

Onze insteek is praktisch. We willen een nieuwsbrief uitgeven (1x per kwartaal) met een simpele besparing uitgelegd en uitgerekend. Zo kan je stap-voor-stap maatregelen nemen en zelf kiezen wat bij jouw huis en levensstijl past. Het is ook zo dat een investering in je woning al snel meer oplevert dan geld op de bank laten staan. Daarnaast willen we meer bekendheid geven aan het feit dat je een gratis energieadvies voor je woning kunt krijgen bij het energieloket van de gemeente. En staan wij klaar om je specifieke vragen over energie en CO2-reductie te beantwoorden. Als er belangstelling voor is kunnen wij ook wijkbijeenkomsten over energiebesparingen organiseren. Belangrijk te weten: wij wonen zelf in de wijk en hebben geen commerciële motieven, we verkopen dus niets! 

Hoewel we met energiebesparing willen beginnen, zijn er uiteraard nog veel meer projecten te bedenken waarmee we als bewoners samen onze wijk kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld deelauto’s, groene daken, of straattuinen. Lijkt het je leuk om zo’n project op te starten of om er aan mee te denken laat het ons dan ook weten! Ook als je ons wilt helpen op energiegebied trouwens. 

Bericht van: Chris, Stefan en Luuk

Energiek Wipstrik maakt doorstart!

Eind januari hebben wij u het bericht gestuurd dat we door tijdgebrek gingen stoppen met het buurtinitiatief Energiek Wipstrik. Naar aanleiding van deze email zijn wij in contact gekomen met een aantal buurtbewoners die geïnteresseerd zijn om ons initiatief een ‘doorstart’ te geven. Voortaan zullen zij Energiek Wipstrik coördineren en verdere vorm geven. Hopelijk zal de doorstart een succes worden en wordt de wijk stapje voor stapje duurzamer!

Bericht van: Remko Cremers, Liedewij de Graaf, Patrick Hoekstra, Loet van der Heijden.