Doe mee met onze 5 duurzame acties!

Beste buren,

In deze nieuwsbrief:

  • twee groene tips van de redactie
  • een oproep van autodelers in de wijk
  • cursus om zelf energiecoach te worden
  • actie Groendak gaat weer van start!

Doe je mee?

 

Twee groene tips van de redactie

 

Stroom midden op de dag verbruiken!

Als je zonnepanelen hebt, weet je waarschijnlijk dat het slim is je stroomverbruik (waar mogelijk) naar de midden van de dag te verplaatsen om terugleverkosten te vermijden. Zet dan de wasmachine of vaatwasser aan, en laad dan je elektrische auto of fiets, in plaats van ‘s avonds. Maar ook als je géén zonnepanelen hebt is dit een goed idee. Hoe zit dat?

Elektriciteit wordt in ons huidige stroomnetwerk niet opgeslagen. Zonnestroom, windenergie, en een klein beetje kernenergie vormen tegenwoordig de basis van de stroomproductie (CO2-vrij). Als er meer stroom nodig is worden gas- of kolencentrales nauwkeurig op- en afgeregeld zodat er altijd precies net zo veel stroom in totaal geproduceerd wordt als verbruikt. Als de stroomproductie uit zon en wind echter groter is dan het verbruik (bijvoorbeeld midden op de dag in het weekend), worden wind- en zonneparken afgeschakeld. Het is dan heel duurzaam om dit te helpen voorkomen door stroom op die momenten te verbruiken, in plaats van in de avondpiek. Dan hoeft in de avond een gascentrale minder hard te draaien.

Midden op de dag is de gemiddelde CO2-uitstoot van de stroomproductie erg laag door het grote aanbod aan zonne-energie. Om het in cijfers uit te drukken: in de zomer tussen 11 en 15 uur is de CO2-uitstoot van 1 kWh stroom (dat is 1 keer een zuinige moderne vaatwasser gebruiken) ongeveer 65 gram. Als je diezelfde vaatwasser om 19 uur aanzet dan veroorzaakt de vaatwasser tot wel 500 gram CO2. Zonder een cent uit te geven kan je dus 8 keer duurzamer de vaat doen!

In de winter is er veel minder zonne-energie maar mede dankzij steeds meer en grotere windparken (dit jaar zijn er weer 3 geopend) is dan vooral nachtstroom heel duurzaam.

Wil je per moment kijken hoe duurzaam de stroom is? Dan kan je dat hier vinden: https://app.electricitymaps.com/zone/NL. Of kijk op www.ned.nl (ned = Nationaal Energie Dashboard) waar je kunt zien op welke tijdstip er de meeste duurzame energieproductie is. 

Collectieve inkoopactie voor isolatie

Als buurtinitiatief willen wij graag mensen in de wijk helpen met een lage energierekening en een warm huis. We organiseren nu een actie samen met enkele huiseigenaren in Wipstrik Zuid.

Het gaat om bijvoorbeeld vloerisolatie of HR++ glas laten plaatsen. Het voordeel van een collectieve inkoopactie is dat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken, maar samen met anderen uit de buurt de verschillende leveranciers vergelijken en korting krijgen op de offerte. De gemeente Zwolle helpt ook mee door extra subsidies beschikbaar te stellen voor kleine, slecht geïsoleerde woningen.

Vóór het eind van het jaar verwachten we het actieaanbod gereed te hebben en zullen dat bekend maken in de wijk (actie geldt ook voor Wipstrik Noord). 

 

Oproep van OnzeAuto autodelers!

 

Beste Wipstrik Buren,

Sinds de zomer van 2023 delen we een elektrische Renault Megane in Wipstrik. Omdat het initiatief wijkgeboden is kennen we elkaar en dat komt de zorg voor de auto ten goede! We zijn op zoek naar meer enthousiaste autodelers voor onze groep! We hopen dat we via Energiek Wipstrik met nieuwe deelnemers in contact komen.

Een eigen (tweede) auto hebben vinden we zonde van de kosten en ruimte op straat. Vooral gezien het feit dat de gemiddelde privé auto het grootste deel van de tijd stil staat. Daarom willen we liever samen elektrisch rijden en autodelen in een besloten bewonersgroep. Dan zijn we goedkoper uit en houden we uiteindelijk meer ruimte over voor meer groen of speelruimte voor onze kinderen.

Omdat we het zelf met elkaar organiseren, ondersteund door OnzeAuto, is het ook voordeliger dan het rijden via andere deelauto organisaties. 

We zijn op zoek naar buurtgenoten die mee willen doen zodat we met meer mensen meerdere auto’s kunnen delen! Lijkt dit jou ook interessant? Je kunt meer informatie vinden en aanmelden via de volgende link: https://www.onzeauto.com/samenslimrijden/zwolle-wipstrik

Groetjes en hopelijk tot snel!

Arjan Goorman, Maarten Hoebeek, Stèphanie Eilander, Jeanet Godeke, Jan Willem Eising

Je kunt bellen met Maarten Hoebeek (06-18191883) of Jan Willem Eising (06-29454179) voor meer informatie. De huidige auto (Renault Megane E-tech) staat geparkeerd in de Van Lennepstraat.

Word energiecoach!

Word energiecoach en help Zwolle energiezuiniger te maken 

De Zwolse duurzame wijkinitiatieven (waaronder Energiek Wipstrik) zoeken enthousiaste en creatieveburen die energiecoach willen worden. Doe je ook mee?

Opleiding tot energiecoach

In maart start een training tot energiecoach. In drie dagdelen leer je alles over energie besparen, subsidieregelingen, gesprekstechnieken, onze digitale tool het Hoomdossier en nog veel meer.

Hulp van iemand uit je eigen straat of buurt

Na de opleiding word je ingezet als energiecoach in jouw wijk. Als buur ga je wijkbewoners op weg helpen bij het verduurzamen van hun huis. Want wat is vertrouwder en laagdrempeliger dan iemand uit je eigen straat of buurt?

Warm Thuis

Naast de bezoeken in de wijk zal je ook ingezet worden voor het project Warm Thuis Zwolle. Zwollenaren die te maken hebben met energiearmoede kunnen aanspraak maken op een regeling van de gemeente. Deze huishoudens worden bezocht door een energiecoach.

Wat hebben ze nodig om warm de winter door te komen? Een mooie en dankbare rol waar je als energiecoach echt een verschil kunt maken.

Wat zoeken wij?

Wij zoeken enthousiaste Zwollenaren die graag hun buurt- en stadsgenoten willen helpen. Je hoeft geen techneut te zijn, maar interesse in de techniek is wel een pre. Daarnaast maak je makkelijk contact en kan je moeilijke technische zaken op een begrijpelijke manier uitleggen. Tijdens het stookseizoen (oktober tot mei) ben je meerdere keren per week beschikbaar.

Wat krijg je ervoor terug?

Je krijgt een opleiding van Hoom van 3 dagdelen waarin je wordt opgeleid tot vrijwillig energiecoach. Na de opleiding volgt een inwerktraject in de wijk en bij het project Warm Thuis. Nadat je je certificaat hebt gehaald houdt het leren niet op. Er is een na- en bijscholingsprogramma en zeker twee keer per jaar een borrel.

Heb je er al zin in?

De training wordt betaald door de gemeente Zwolle via een landelijke subsidie. Voel je je geroepen? Stuur je motivatie naar energiecoach@blauwvingerenergie.nl.

Actie Groendak gaat weer van start!

 

Tover je plat dak in een bloemenweide

Een groendak is duurzaam, groen en isolerend in zowel zomer als winter. Bovendien is het goed voor het behoud van je dakleer, dat hierdoor ongeveer twee keer zo lang meegaat. In steden is vaak sprake van hitte-ontwikkeling door gebrek aan groen. Door extra groen aan te brengen wordt ook dit verminderd. 

De zaden voor het bloemenweide groendak zijn met zorg samengesteld door de Assendorpse tuinontwerper Harry Pierik. Er is goed nagedacht over de ecologische waarde van de samenstelling. Er is gekozen voor planten die voorkomen in onze IJssel-Vecht delta. Hierdoor draagt jouw dak bij aan een ecologische doorgang door de stad en zullen we dus meer vlinders en wilde bijen gaan zien.

Wat houdt de actie in?

De basis voor de actie is een klimaatsubsidie van het Waterschap. Deze subsidie wordt tot nu toe elk kalenderjaar opnieuw opengezet. Om te voorkomen dat iedere bewoner zelf de subsidie moet aanvragen, wordt er via deze actie alle aanvragen gebundeld en in één keer ingediend op 1 januari van elk nieuw jaar.

Je kunt je vóór 1 januari 2025 inschrijven voor:

  • een Do-It-Yourself pakket; alle materialen afgeleverd aan huis, inclusief handige instructievideo;
  • een groendak laten aanleggen door leverancier Het Groene Doel.

Voor alle informatie inclusief prijzen, en om je in te schrijven voor de actie, kijk op onze website: https://www.energiekwipstrik.nl/project-groen-dak/